Sponsored by

BSI (The Blue Swan Index), The Al(lah)gorithm or Santa's-Machine

All is possible ....

.... Under BSI conditions.

Use It to escape from your private escaperoom.

Be a Hero and climb to 10 and "Go like Elijah"

Don't glide to zero with Damocles's Sword above your head.

Burgemeester Breda Paul Depla 2-jan-2020: Minder oordelen, meer durven dromen, denken en doen.....en als add-on van opperdromer Alfred Bollebakker...gebruik de BSI. Dat maakt het realiseren van alle dromen ( of projecten! ) veel gemakkelijker door gestuurd serendpiteit als een Tom-Tom / Navigator.

SiSu (*) + BSI  your Childhood & World Dreams. Samen maken we de mooiere toekomst.

Doen jullie mee? ( * SiSu ? Google/Bing/Startpage it !! It's a concept of FINland,the most happiest land in our world )

'Magisch'
Nieuw onderzoek: longen ex-roker herstellen veel beter dan gedacht
29 januari 2020 20:54
Aangepast: 30 januari 2020 09:41.

Beeld © iStock

De longen van ex-rokers herstellen veel beter dan tot nu toe werd aangenomen. In een nieuw onderzoek wordt het vermogen van longcellen om zich te vernieuwen zelfs 'magisch' genoemd.

Tot dusver werd gedacht dat roken de cellen in longen en luchtwegen vrijwel allemaal aantast en dat de schade zichtbaar blijft, ook als iemand voorgoed stopt met roken.
Gezonde cellen
Nu blijkt dat er een klein aantal onaangetaste cellen overblijven die het herstellend vermogen van de longen spectaculair bevorderen. De Britse onderzoekers constateerden dat het longweefsel van de ex-rokers tot liefst 40 procent cellen bevat die er precies zo uitzien als die van mensen die nooit hebben gerookt.
"Dit hadden we absoluut niet zien aankomen", zegt onderzoeker Peter Campbell tegen de BBC. "Er resteert dus een voorraadje cellen die op een haast magische manier de luchtwegen opnieuw stroomlijnen."
Lees ook:
Hoe duur moeten sigaretten worden voordat we stoppen met roken?
Bij patiënten die waren gestopt, soms zelfs na veertig jaar roken, was het herstel zichtbaar 'van cellen die totaal ongedeerd waren gebleven door de blootstelling aan tabak', zegt Campbell.
Longblaasjes
In hoeverre het herstel ook geldt voor de longblaasjes, de fijnste structuur in het longweefsel, moet nog worden uitgezocht.
Het was al wel bekend dat stoppen met roken de kans op longkanker vrijwel direct verkleint, maar de oorzaak daarvan werd meestal toegeschreven aan de verminderde blootstelling aan de schadelijke stoffen die roken met zich meebrengt.
Nieuw evenwicht
Een kankeronderzoeker zegt tegen de BBC dat ex-rokers dus eigenlijk twee keer de vruchten plukken van het stoppen met roken: door beschadiging van de longen door tabaksrook voortaan te vermijden, én door hun longen de kans te geven een nieuw evenwicht te vinden 'door de schade te repareren met gezondere cellen'.
Het Britse onderzoek is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Demi Edwards


Lorem ipsum dolor sitame conscetur pscing incdun magnes aliquem veniam nostru rephner in volupae.