'Magisch'
Nieuw onderzoek: longen ex-roker herstellen veel beter dan gedacht
29 januari 2020 20:54
Aangepast: 30 januari 2020 09:41.

Beeld © iStock

De longen van ex-rokers herstellen veel beter dan tot nu toe werd aangenomen. In een nieuw onderzoek wordt het vermogen van longcellen om zich te vernieuwen zelfs 'magisch' genoemd.

Tot dusver werd gedacht dat roken de cellen in longen en luchtwegen vrijwel allemaal aantast en dat de schade zichtbaar blijft, ook als iemand voorgoed stopt met roken.
Gezonde cellen
Nu blijkt dat er een klein aantal onaangetaste cellen overblijven die het herstellend vermogen van de longen spectaculair bevorderen. De Britse onderzoekers constateerden dat het longweefsel van de ex-rokers tot liefst 40 procent cellen bevat die er precies zo uitzien als die van mensen die nooit hebben gerookt.
"Dit hadden we absoluut niet zien aankomen", zegt onderzoeker Peter Campbell tegen de BBC. "Er resteert dus een voorraadje cellen die op een haast magische manier de luchtwegen opnieuw stroomlijnen."
Lees ook:
Hoe duur moeten sigaretten worden voordat we stoppen met roken?
Bij patiënten die waren gestopt, soms zelfs na veertig jaar roken, was het herstel zichtbaar 'van cellen die totaal ongedeerd waren gebleven door de blootstelling aan tabak', zegt Campbell.
Longblaasjes
In hoeverre het herstel ook geldt voor de longblaasjes, de fijnste structuur in het longweefsel, moet nog worden uitgezocht.
Het was al wel bekend dat stoppen met roken de kans op longkanker vrijwel direct verkleint, maar de oorzaak daarvan werd meestal toegeschreven aan de verminderde blootstelling aan de schadelijke stoffen die roken met zich meebrengt.
Nieuw evenwicht
Een kankeronderzoeker zegt tegen de BBC dat ex-rokers dus eigenlijk twee keer de vruchten plukken van het stoppen met roken: door beschadiging van de longen door tabaksrook voortaan te vermijden, én door hun longen de kans te geven een nieuw evenwicht te vinden 'door de schade te repareren met gezondere cellen'.
Het Britse onderzoek is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.